Aκρίβεια και εκλογές στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (video)

Πολιτικη

Ο πολιτικός καύσωνας καλά κρατεί. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με πεδίο αναφοράς την ακρίβεια και τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο του κυβερνώντος κόμματος την αυτοδυναμία, αν και, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά κυβέρνηση μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Προτάσσοντας την ισχυρή προστιθέμενη αξία που φέρνει το ορόσημο της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, την ανάπτυξη και τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, από την Κύπρο, τοποθέτησε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όρισε ως στόχο την αυτοδυναμία, επισημαίνοντας πως: «Είναι πιθανό να χρειαστούν δύο φορές Γιατί οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο Δεν πιστεύουμε δεν στηρίξαμε και θεωρώ ότι μόνο προβλήματα μπορεί να εγκυμονεί με τον τρόπο που το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας είναι συμμαχικές κυβερνήσεις οι οποίες κατά κανόνα δρομολογούν την αστάθεια και δεν προάγουν τη σταθερότητα ειδικά σε μία δύσκολη εποχή για την Ελλάδα για την Ευρώπη για τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της αυτοδύναμης Ελλάδας η οποία, όπως σημείωσε, εξυπηρετείται από μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, προϋπόθεση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, δε σημαίνει, κατ’ ανάγκη, κυβέρνηση μόνο της Νέας Δημοκρατίας…Το έχουμε αποδείξει, γιατί πάνω από όλα και πρώτα από όλα το βασικό μου κριτήριο είναι η αξιοκρατία…Η δυνατότητα σύνταξης μίας ομάδας που καλείται να διαχειριστεί δυσκολίες στην προσήλωσή της για την επίτευξη του στόχου να ψηλώσει η Ελλάδα».

Την εκτίμηση ότι η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική μπορεί να δώσει προοδευτική κυβέρνηση στην χώρα εξέφρασε, μιλώντας στον REAL FM, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι κοινωνική ανάγκη, γιατί η χώρα χρειάζεται άμεσα μια προοδευτική πολιτική αλλαγή. Τα πράγματα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάνε άλλο, άρα πρέπει να πάνε αλλιώς».

Υπερήφανος για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, όπου βραβεύτηκε μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, με ποσό που διέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχεται από τα διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι: «Μου λένε ότι η υπογραφή αυτή στοίχισε μια δεύτερη κυβερνητική θητεία. Λέω ότι αν είναι έτσι, τότε πράγματι άξιζε τον κόπο. Διότι το κρίσιμο για κάθε άνθρωπο που αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας του είναι όχι να επανεκλεγεί αλλά να κάνει το σωστό για τον τόπο, να υπηρετεί αυτό που ο ίδιος θεωρεί και που πιστεύω ότι η ιστορία πλέον αρχίζει σιγά σιγά να το ανταμείβει και να το αναγνωρίζει: το πατριωτικό καθήκον».

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα-ασπίδα στην ακρίβεια σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συναντήθηκε με το συμβούλιο τριτέκνων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: «Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα παραπάνω έσοδα από τα προϋπολογιζόμενα από το ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων. Άρα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και ο ΦΠΑ να μειωθεί στα βασικά αγαθά που αφορά κυρίως τους φτωχότερους Έλληνες και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Δεν μπορεί να καλπάζουν οι τιμές καυσίμων προς τα 3 ευρώ και η κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμo».

Ο κωδικός «εξωστρέφεια» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μέσα από περιοδείες σε Αττική και περιφέρεια, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr