Το ελληνικό plan B πέντε σημείων για ενεργειακή επάρκεια εφόσον διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο (video)

Οικονομια

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη που βλέπει πλέον πιθανό το σενάριο της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου με τις δραματικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αρκετές χώρες, καθώς δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, υφίσταται έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

  • Στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας
  • Στην εξοικονόμηση ενέργειας

Στην περίπτωση που ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου κλείσει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμα 50 τεραβατωρών φυσικού αερίου, με την μισή ποσότητα να αντιστοιχεί σε συμφωνημένες εξαγωγές στη Βουλγαρία.

Αν συμβεί αυτό θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β, που προβλέπει:

  • αύξηση των παραγγελιών LNG
  • διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής
  • καύση πετρελαίου στις 5 μονάδες φυσικού αερίου
  • ενοικίαση 2 αποθηκευτικού χώρου στην Ιταλία
  • μείωση των εξαγωγών

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι στο επίπεδο των προμηθειών το έλλειμμα έναντι της εγχώριας κατανάλωσης θα μειωθεί σε 1,2 τεραβατώρες.

Στο επίπεδο της κατανάλωσης, δεδομένου ότι το 67% του εισαγόμενου αερίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι περιορισμένα

Σαν πρώτο μέτρο εξοικονόμησης θα είναι η μείωση του φωτισμού σε μνημεία και στους δρόμους, ενώ σε όλα τα δημόσια κτήρια θα μπει θερμοστάτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για ευρωπαικό μηχανισμό αποζημίωσης της μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης ρεύματος, αλλά προετοιμάζεται και για εθνικό μηχανισμό σε περίπτωση που η ΕΕ δεν υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο

Ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον χάρτη επικινδυνότητας της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία είναι ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργειακή τους επάρκεια.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δερμετζιάν

Πηγή: ertnews.gr