Τουρκία: O Ερντογάν απειλεί με νέα εισβολή στη Συρία

Νεα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να διασφαλίσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης θα είναι η συνέχιση των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε για την ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα σύνορά τoυς από τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί την ΥPG ως προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο χωρών προς το PKK και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, καθώς και την απόφασή τους να επιβάλουν περιορισμούς στις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Τουρκία μετά την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2019.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Πηγή: ertnews.gr