Τουλάχιστον 94 νεκροί στα σύνορα Κιργιστάν και Τατζικιστάν – Κατάπαυση πυρός υπό τον Βλ. Πούτιν

Νεα

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια μεθοριακών συγκρούσεων ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές για τις χειρότερες βιαιότητες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στις χώρες αυτές, οι οποίες συνήψαν μια εύθραυστη εκεχειρία.

Η κατάσταση στα διαφιλινικούμενα σύνορα αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας αποκλιμακώνεται  μετά την κατεπείγουσα υπογραφή την Παρασκευή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Το Τατζκιστάν μίλησε για απολογισμό 35 νεκρών στη διάρκεια των μαχών που διεξήχθησαν από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι και καταγγέλλει πως ο στρατός του Κιργιστάν έπληξε τζαμί, σχολείο και ασθενοφόρο με μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Από την πλευρά του, στον τελευταίο του απολογισμό, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανέφερε πως 59 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν και 144 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους προέδρους του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ και του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν να αποφύγουν νέες συγκρούσεις στις χώρες αυτές, όπου η Μόσχα διαδραματίζει ιστορικά ρόλο διαιτητή.

Πηγή: ertnews.gr