Τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Πολιτικη

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του  Λόιντ Τζέιμς Όστιν.

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε επίσης τον κ. Λόιντ για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο κ. Όστιν ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη βοήθεια και τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της συνεχιζόμενης βοήθειας που στέλνουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι και συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά πάνω σε αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το πρόγραμμα τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία και έτσι να δρομολογηθεί μια επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλο στην αμερικανική πρωτεύουσα εντός του έτους. Τέλος, αναγνωρίστηκε η εμβάθυνση που έχει επιτευχθεί στην αμυντική συνεργασία μέσα από την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Πηγή: ertnews.gr