Σύσκεψη για τα ενεργειακά: Οι εναλλακτικές λύσεις αν διακοπεί το ρωσικό αέριο

Πολιτικη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε, σήμερα, από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως έχει ειπωθεί και από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι υπάρχουν πέντε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να υπάρχει η τροφοδοσία της χώρας με ενέργεια σε περίπτωση διακοπής του αερίου. Για παράδειγμα η μετατροπή των πέντε μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο ώστε να μπορούν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, η αύξηση της προμήθειας σε υγροποιημένο αέριο αλλά και εντατικότερη χρήση των λιγνιτικών μονάδων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Πηγή: ertnews.gr