Συνομιλία Α. Μπλίνκεν με Κ. Μητσοτάκη – Στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς την Πέμπτη (video)

Πολιτικη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς. Στην ατζέντα ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η στάση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας.

Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή επιβεβαιώνει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Ουκρανικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο Twitter: «Εποικοδομητικό τηλεφώνημα με τον υπουργό Μπλίνκεν. Συζητήσαμε τον στενό συντονισμό μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αθήνα καταγράφει την αλλαγή στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απερίφραστη καταδίκη της τουρκικής αποχαλίνωσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και προετοιμάζεται για την επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο τετ α τετ κορυφής που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος και εκπέμπει τα δικά του μηνύματα στην ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα, θα κυριαρχήσουν:
-Τουρκική προκλητικότητα-εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.
-Ενέργεια.
-Διμερείς σχέσεις.
-Εμπορικές συναλλαγές.
-Επενδύσεις.
-Εξοπλιστικά.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, νοτίως της Κρήτης, επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  επισήμανε πως: «Δεν απεμπολούμε κανένα μας κυριαρχικό δικαίωμα, όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρούς συμμάχους, με το δίκιο στο πλευρό της, με επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση, χωρίς να ανησυχεί, χωρίς να τρομοκρατείται και χωρίς να πανικοβάλλεται».

Σκληρή γλώσσα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την προκλητική και συνεχή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας, και στα σύνορά μας στον Έβρο είναι προκλητική, και πολλές φορές είναι απολύτως απάνθρωπη, βάρβαρη και μεσαιωνική, πρακτικά και ουσιαστικά, τα σύνορα είναι απροσπέλαστα για την παράνομη μετανάστευση».

Σε μία ακόμα κίνηση ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας της Αθήνας με το Παρίσι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συναντήθηκε με τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγό Πιέρ Σιλ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr