Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με Ν. Ανδρουλάκη: Τι είπαν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα ελληνοτουρκικά

Πολιτικη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη κατόπιν αιτήματός του για να συζητήσουν το θέμα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων και τα θέματα της επικαιρότητας.

«Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθούμε γιατί είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, με τη συνέχιση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, και βέβαια με τις απαράδεκτες προκλήσεις του Ερντογάν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών καλής γειτονίας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ολιστική απάντηση από την Ευρώπη, που θα αφορά και το εμπάργκο όπλων αλλά και βέβαια μια νέα αρχιτεκτονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με την οποία θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.».

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας υπεράνω κοινοβουλευτικού ελέγχου

Αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι προσωπικό, είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πραγματικά ελπίζω αυτή η υπόθεση να είναι εντέλει μια ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, που ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ρόλος τους θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση του κράτους δικαίου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε δυναμικά για το μέλλον και πώς πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Είναι διαβολική σύμπτωση ότι ξεκινά η παρακολούθησή μου μόλις ξεκίνησε υποψηφιότητα και τελείωσε με την εκλογή μου; Είναι σύμπτωση που την ίδια μέρα που οι δικηγόροι μου πήγαν στην ΑΔΑΕ καταστράφηκε το αρχείο παρακολούθησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στις δηλώσεις της η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως προς το θέμα της κρίσης της ενεργειακής στην Ευρώπη, της οικονομικής, και των υπόλοιπων κρίσεων που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ως προς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί και εγώ κατ’ επανάληψη. Η χώρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Αρμόδια είναι η Βουλή και η Δικαιοσύνη»

Όσον αφορά το θέμα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «μόλις ανέκυψε το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου σας, επεσήμανα την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Δεδομένου ότι αυτή άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, τοποθετήθηκα επί της αρχής με σαφήνεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων αξιώματος μου, σύμφωνα και με την αρχή διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει. Ήδη η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο. Οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία μας».

Συνεχίζοντας η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η «υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία».

Πηγή: ertnews.gr