Στο «κατώφλι» της Ε.Ε τα Δυτικά Βαλκάνια – Η Βουλγαρία «μπλοκάρει» την ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

Νεα

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στην ήδη τελματωμένη διαδικασία που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια. Ενδεικτική η οργή των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, οι οποίοι κατήγγειλαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναξιοπιστία, ενώ επέρριψαν ευθύνες για το αδιέξοδο και στη Βουλγαρία.

Το ξέσπασμα της Αλβανίας 

Επίθεση στη Βουλγαρία εξαπέλυσε μέσω twitter ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενώ στηλίτευσε και τη στάση της ΕΕ.

«Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Όχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία και δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των χωρών μας και της περιοχής μας με ακλόνητο ευρωπαϊκό πνεύμα» αναφέρει ο κ. Ράμα σε tweet του το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του ίδιου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός προσθέτει ότι «είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απαγάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!».

«Μπλόκο» της Βουλγαρίας στην πλήρη ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2015, όμως η Βουλγαρία μπλοκάρει την διαδικασία για ιστορικούς λόγους και ζητήματα εθνικής ταυτότητας.

Απογοητευμένη η Βόρεια Μακεδονία

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κάνει λόγο για σοβαρό πλήγμα για την Ε.Ε. Δήλωσε συγκεκριμένα, ότι: «Δηλώνω οτι η χώρα μου αλλά και η Δημοκρατία της Αλβανίας, δεν μπορούμε να παραμένουμε εγκλωβισμένοι, επειδή μία και μόνο χώρα απλά αποτυγχάνει να συντονιστεί και να ανοίξει το ευρωπαϊκό μονοπάτι για εμάς».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Σερβία αναμένει την ένταξή της από το 2012.

Ο ρόλος της Ελλάδας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ακόμη, ότι προτείνει ως χρονικό ορόσημο για την ένταξή τους το 2023, με στόχο την Ευρωπαϊκή του προοπτική. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, συζήτησαν την πρόταση για τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία ένταξης.

Πηγή: ertnews.gr