Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου: Ξεπέρασε τα 320 ευρώ ανά MWh – Η τιμή του ρεύματος αύριο στα 700 ευρώ

Οικονομια

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ΕΕ ώστε να προετοιμαστεί ενόψει ενός κατά κοινή ομολογία ενεργειακά δύσκολου χειμώνα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, να έχουν ήδη δαπανήσει περίπου 280 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις της κρίσης. Ειδικότερα, «ασυγκράτητες» είναι οι τιμές, έπειτα από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για το ενδεχόμενο να περικόψει και άλλο τις ροές η Ρωσία ή και να διακόψει εντελώς την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream.

Σήμερα, στις 18.30 (ώρα Ελλάδας), στην ολλανδική αγορά, που είναι δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο είχε φτάσει στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών – στα 319,5 ευρώ ανά MWh, με άνοδο 9,3%, σε σχέση με την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι  νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τα 312 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι για τα συμβόλαια παράδοσης για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά είναι την Πέμπτη οριακά πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα – παρ’ όλα αυτά, οι συναλλαγές δεν έχουν μειωθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια να γεμίσουν πλήρως τους αποθηκευτικούς χώρους που υπάρχουν στην περιοχή, προκειμένου να μην «ξεμείνουν» κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναμένεται για αύριο, Παρασκευή, η τιμή του ρεύματος να φτάσει πάνω από τα 700 ευρώ ανά MWh.

Εθνικά μέτρα και πιέσεις για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζεται, σύμφωνα με το Reuters, στη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ράλι ανόδου των τιμών της ενέργειας, κατά κύριο λόγο του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ζήτηματος εφαρμογής πλαφόν στις τιμές.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μια απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα θα περικόψει περαιτέρω τις ροές ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom από την πλευρά του διατείνεται ότι παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής και αποδίδει τις πρόσφατες μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν στον αγωγό Nord Stream 1.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με κάθε μέσο στην ενεργειακή καταιγίδα καθώς το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από ότι στην περίοδο προ κρίσης.

«Η αγορά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό, έχει σταματήσει να αντιδρά σε καλά νέα με αποτέλεσμα μόνο κακά νέα να συσσωρεύονται ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζοζεφ Σικέλα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK. «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη την Ευρώπη και εφόσον έχουμε ευρωπαϊκή αγορά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, τότε η ευκολότερη λύση μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Σικέλα σημειώνοντας ότι η χώρα του θα στήριζε ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, τον καθορισμό μέγιστης ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας στην περίπτωση που η ΕΕ αποφάσιζε να το εξετάσει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πετρ Φαϊαλα, συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη συμπιέσει τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία έχει περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πάντως ότι αυτό δε μπορεί να διατηρηθεί για πάντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν προειδοποίησε ότι η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει και ότι τους ερχόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους περιορίζοντας το φωτισμό και τη θέρμανση και υπέγραψε παράλληλα συμφωνία εισαγωγής υδρογόνου από τον Καναδά με ορίζοντα το 2025.

Διαβάστε επίσης

  • Ισπανία: “Καμπανάκι” για “πολύ σκληρό χειμώνα” λόγω αύξησης τιμών ενέργειας
  • Δέσμη μέτρων ανακοινώθηκαν στη Γερμανία με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει πρόσφατα ότι «αξιολογεί επειγόντως τις διαφορετικές δυνατότητες εισαγωγής ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο», χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα έχει ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Επίσης ανέφερε ότι θα έρθει σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και θα υποβάλει προτάσεις το φθινόπωρο εάν χρειαστεί.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Πηγή: ertnews.gr