Σε κοινή πλεύση Αθήνα και Λευκωσία – Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για ενέργεια & ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο

Πολιτικη

Σε απόλυτο συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος εν μέσω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σχεδίασαν από κοινού τα επόμενα βήματα στο επίπεδο της διπλωματίας λίγες ημέρες πριν από το σημαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Στις 12 Μαΐου αναμένεται να κυρωθεί από την ολομέλεια η ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Εν μέσω του ρευστού γεωπολιτικού τοπίου και με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν απολύτως ευθυγραμμισμένες και με κοινό βηματισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη, με τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επικείμενο ταξίδι μου στην Ουάσινγκτον, τον συντονισμό των ενεργειών της Ελλάδος και της Κύπρου, σε μία εποχή όπου, δυστυχώς, ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην ήπειρό μας».

«Όσοι τουλάχιστον έχουμε την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, επιτυγχάνουμε στόχους όπως ήταν οι τριμερείς συνεργασίες, όπως ήταν οι “Χώρες του Νότου” που ήταν κοινές πρωτοβουλίες, όπως είναι ο συντονισμός μας στην Ευρώπη» τόνισε πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διπλωματικός «πυρετός» – Ο πρωθυπουργός σε Ην. Αραβικά Εμιράτα και Ουάσινγκτον

Γεμάτη είναι η διπλωματική ατζέντα του πρωθυπουργού, καθώς την Κυριακή επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολουθεί στις 16 Μαΐου το κομβικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον, ενώ αμέσως μετά αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα του πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδιαμέσως, στις 12 Μαΐου, κυρώνεται από τη Βουλή η ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, με βάση την οποία επεκτείνεται η στρατηγική σχέση Αθήνας- Ουάσινγκτον και αναδεικνύεται η προσήλωση των δύο χωρών στην αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους.

«Η ελληνοαμερικανική “αμυντική” συμφωνία, είναι στην πραγματικότητα μια κατάπτυστη επιθετική συμφωνία, η οποία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Εύφημο μνεία απένειμε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε δέκα αξιωματικούς της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, οι οποίοι στις 13 Απριλίου εξασφάλισαν πάνω από την Λάρνακα την επάνοδο του συρόμενου αλεξιπτωτιστή μέσα στο αεροσκάφος.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Σχετικό Άρθρο: Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Πηγή: ertnews.gr