Σερβία: Συνελήφθη πρώην στρατηγός της Ουκρανίας

Νεα

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Αντρύι Ναούμοφ συνελήφθη στην Σερβία με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος.

Η σύλληψη του έγινε στις 8 Ιουνίου στην συνοριακή διάβαση ανάμεσα στην Σερβία και την Βόρεια Μακεδονία. Στο όχημα που επέβαινε ο Ναούμοφ και το οποίο οδηγούσε Γερμανός υπήκοος βρέθηκαν 600.000 ευρώ και 120.000 δολάρια Αμερικής σε μετρητά όπως και δύο πολύτιμοι λίθοι (σμαράγδια) συνολικής αξίας 6.500 ευρώ.

Ο Ναούμοφ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση του ρευστού και οι σερβικές αρχές πρόσθεσαν στο κατηγορητήριο και το αδίκημα της κατοχής χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Η σύλληψη και η κράτηση του Ναούμοφ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα μέχρι χθες όταν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε το γεγονός.

Ο Αντρύι Ναούμοφ είχε το βαθμό του στρατηγού και τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της SBU. Τον Ιούλιο του 2021 αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας διάφορων σκανδάλων για παράνομες δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν στον ουκρανικό Τύπο. Ο ίδιος τα θεωρούσε μεθοδευμένα από κατευθυνόμενα από αντιπάλους του στο εσωτερικό της SBU.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2022, μία ημέρα πριν ρωσική εισβολή εγκατέλειψε την Ουκρανία χωρίς να πάρει την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Την 1η Απριλίου του 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε στην καθαίρεση του από τον βαθμό του στρατηγού. Σήμερα ο Αντρύι Ναούμοφ είναι καταζητούμενος στην Ουκρανία όπου κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία».

Πηγή: ertnews.gr