Ουκρανία: Οργισμένες αντιδράσεις στη Ρωσία για την ήττα στο Λιμάν

Νεα

Στα χέρια των Ουκρανών έπεσε η στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, νότια από το Χάρκοβο, που ήταν κέντρο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά μέτωπα.

«Η πόλη Λιμάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, “εκκαθαρίστηκε πλήρως” από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Κι ενώ οι Ουκρανοί εξαφανίζουν τις ρωσικές σημαίες από την πόλη, η ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για υποχώρηση των στρατιωτών προκαλεί την οργή όλο και περισσότερων συνεργατών του Πούτιν.

Την ανακοίνωση του Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας και σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, στην οποία μιλά και για επίθεση με πυρηνικά όπλα, στηρίζει και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου και ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ. Στέκεται στην ολιγωρία των Ρώσων στρατιωτών στο Λιμάν. “Όλοι αυτοί οι αλήτες με τα αυτόματα, θα πρέπει να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο” τόνισε.

Και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για πολιτικό πλήγμα για το Κρεμλίνο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αντίστασης. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την προειδοποίηση της Συμμαχίας για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία. “Έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα στον Πρόεδρο Πούτιν πως όποια χρήση πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία και φυσικά θα αλλάξει τη φύση του πολέμου” σημείωσε.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών, με την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Νέα έκκληση για παύση του πολέμου έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος: “Κάνω έκκληση κυρίως στον πρόεδρο της Ρωσίας, τον παρακαλώ να σταματήσει αυτό τον κύκλο της βίας και του θανάτου, έστω από αγάπη για το λαό του“.

Στο “φως” έρχονται όμως όλο και περισσότερες ιστορίες βασανισμών και θηριωδιών από τους Ρώσους στρατιώτες. Στο Ιζίουμ ανακαλύφθηκαν πάνω από 10 χώροι βασανιστηρίων.

Στο Κίεβο, κόσμος διαδηλώνει ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου. Πάνω από 7.000 Ουκρανοί βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων.

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε την Κυριακή να «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ertnews.gr