Ν. Δένδιας από Σεράγεβο: Η Τουρκία εκτίθεται, αποδεικνύει σε όλους ότι μας απειλεί

Πολιτικη

Μηνύματα στήριξης στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο έστειλε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Σεράγεβο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Τουρκία απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από όπου και αν προέρχεται» διεμήνυσε νωρίτερα ο κ. Δένδιας.

«Η περιοχή μας έχει υποφέρει αρκετά στην πάροδο των χρόνων και πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και πρέπει όλοι να προχωρήσουμε προς το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, σχολίασε:

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.

Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

O υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Σεράγεβο με την ομόλογό του της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Bisera Turkovic και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Josip Brkic.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:

  • την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, σε οικονομία, εμπόριο, μεταφορές & ενέργεια
  • την επικείμενη Σύνοδος Κορυφής SEECP
  • την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
  • τις εξελίξεις στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

Πηγή: ertnews.gr