Ναυτικοί Δόκιμοι στο Δίστομο για προσκύνημα Μνήμης, Τιμής και Ελπίδας

Νεα

Αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκαν το Μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας και προσκύνησαν στον Λόφο του Μαυσωλείου τους 223 σφαγιασθέντες κατοίκους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 10η Ιουνίου 1944.

Η επίσκεψη, τόσο στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου που προηγήθηκε και το προσκύνημα στο Μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα οστά των Σφαγιασθέντων, έγινε τις προάλλες στο πλαίσιο του ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Σχολής, όπως έχει καθιερωθεί με υπουργική απόφαση εδώ και χρόνια και αφορά όλες τις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και αξιωματικών των Μειζόνων Σχηματισμών της Στερεάς Ελλάδας.

Όπως με αντίστοιχες αποφάσεις επισκέπτονται και ενημερώνονται για τα φρικτά εγκλήματα κατά αμάχων που έκαναν τα ναζιστικά στρατεύματα και οι σπουδαστές των Σχολών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Επίσης ενημερώνονται για τον διεθνή δικαστικό αγώνα για την δικαίωση και αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.

Στο Μαυσωλείο, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Σχολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των Σπουδαστών ήταν και Ναυτικός Δόκιμος (2ετης) που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Μαρτυρική κωμόπολη του Διστόμου.

Οι επισκέψεις από τις Στρατιωτικές Σχολές είχαν διακοπεί λόγω COVID-19, αλλά ήδη ξανάρχισαν, όπως και άλλων Σχολείων, Συλλόγων κ.α. φορέων αλλά και μεμονωμένων επισκεπτών.

Πηγή: ertnews.gr