Μολδαβία: Παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πολέμο στην Ουκρανία

Νεα

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υπερψήφισε σήμερα (28/7) την παράταση για άλλες 60 ημέρες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, αφότου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι χρειάζεται ακόμη διευρυμένες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός Ναταλία Γκαβριλίτσα επικαλέστηκε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται στην ενεργειακή ασφάλεια, στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας και στην ανάγκη διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. «Οι κίνδυνοι για τη Μολδαβία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν υψηλοί. Η κυβέρνηση χρειάζεται διευρυμένες εξουσίες», είπε η Γκαβριλίτσα.

Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Αυγούστου.

Περίπου 500.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από τα τέλη Φεβρουάριου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από αυτούς λίγο περισσότεροι από 100.000 παρέμειναν στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα με πληθυσμό γύρω στα 2,6 εκατομμύρια.

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε αρχικά την προσωρινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία και επέκτεινε το μέτρο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Πηγή: ertnews.gr