Μέτρα έκτακτης ανάγκης για το κόστος ζωής ετοιμάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Οικονομια

Λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στοχεύει σε ελαφρύνσεις των νοικοκυριών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες των ψήφων, καθώς οι πολίτες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των τιμών.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν εντολή να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της τιμής των τροφίμων, των προϊόντων πετρελαίου, των ρούχων και των τηλεφώνων για να αμβλυνθεί η κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε μια κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη, προκειμένου να βρεθούν νέες λύσεις για την κρίση κόστους ζωής, καθώς όπως και ένας υπουργός παραδέχτηκε ότι «ακόμα και οι άνθρωποι με καλούς μισθούς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

Μεταξύ των προτάσεων που υπάρχουν, αναφέρει η εφημερίδα «Σαν», βρίσκεται ήδη η μείωση των δασμών σε τρόφιμα που η Βρετανία δεν είναι σε θέση να παράγει, όπως το ρύζι.

Επίσης, τη μείωση του κόστους των καυσίμων με τη μείωση των μικρών δασμών που παραμένουν στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει λίγο τους σημερινούς λογαριασμούς ενέργειας που έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ.

Το κόστος των επώνυμων ρούχων και των ηλεκτρικών ειδών – όπως smartphone και tablet – θα μπορούσε επίσης να μειωθεί εάν επιτραπούν περισσότερες «παράλληλες εισαγωγές» από το εξωτερικό.

Αυτό θα επέτρεπε στους καταναλωτές να αγοράζουν επώνυμα προϊόντα απευθείας από χώρες όπου είναι φθηνότερα, και όχι από τη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός θα «προεδρεύσει τώρα μιας επιτροπής εσωτερικής και οικονομικής στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις προτού τεθούν σε ισχύ», είπε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ertnews.gr