«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα για το ρεύμα – Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις

Νεα

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, τα κυβερνητικά μέτρα «κλείδωσαν» και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα όσον αφορά στις ανακοινώσεις για το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται ακόμα και αύριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές:

Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για:

  • Ρεαλιστικό-οριζόντιο σχέδιο.
  • Κάλυψη όλων των καταναλωτών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Διευρυμένη ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν νοικοκυριά με πάνω από 300 κιλοβατώρες.
  • Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, καθώς σε ανάρτησή του προανήγγειλε μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος απασχολεί όλους τους Έλληνες και σε αυτή την κατάσταση φιλοδοξεί να βάλει φρένο η Κυβέρνηση μέσω ρεαλιστικών παρεμβάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το σενάριο που εξετάζεται είναι από τον Ιούνιο και μετά να στηριχθούν έμπρακτα ακόμη και εκείνα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες, που αποτελεί σήμερα το όριο επιδότησης, ώστε να μην παραλαμβάνουν λογαριασμούς της τάξεως των 200 η 250 ευρώ/μήνα .

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά, προτάσσοντας την ανάγκη να μπει πλαφόν στη λιανική και όχι μόνο στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

  • Αλ. Τσίπρας: Αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα – Δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά

«Ζητάμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 την επιβολή πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή τους ρεύματος και του φυσικού αερίου.. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πτωχεύσει ο λαός για να συνεχίσουν να σωρεύουν υπερκέρδη συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής εγγυάται τη διασφάλιση των υπερκερδών τους» τόνισε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό. Κόκκινο

«Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Οι δε προτάσεις τους, τόσο της κυβέρνησης όσο και και των άλλων κομμάτων, δεν θίγουν στο ελάχιστο τις κύριες αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας, γι’ αυτό και δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα, διέξοδο δίνουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών».

«Όταν φτάνουν στο σημείο μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές να παραδέχονται την ύπαρξη καρτέλ η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι μονόδρομος» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Η αντιπαράθεση για τις υψηλές τιμές ρεύματος μεταφέρθηκε και στα σποτ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για τα 4 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί στις κάλπες για εκλογή προέδρου με το σύνθημα «Τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό».

Μεσούσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης η Ρεβυθούσα –που αποτελεί πύλη εισόδου LNG- εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ο ρόλος της αναβαθμίζεται περαιτέρω καθώς θα διακινεί υγροποιημένο φυσικό αέριο και εκτός Ελλάδας

Σήμερα δέχτηκε και την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου ενώ στο τέλος Ιουλίου αναμένεται η εγκατάσταση και 2ης δεξαμενής αποθήκευσης.

«Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η νέα πλωτή δεξαμενή η οποία θα εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και με αυτό τον τρόπο θα διπλασιάσουμε την αποθηκευτική της ικανότητα, θα δώσουμε τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία και με αυτόν τον τρόπο να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου» είπε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Ρεβυθούσα, σήμερα, ήδη καλύπτει το 40%-50% των αναγκών σε φυσικό αέριο με την επέκταση της μπορεί και να διπλασιάσει.

«Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υποδεχόμαστε περισσότερα φορτία LNG με προορισμό την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία» ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ριτα Γκάλι.

«(Η Ρεβυθούσα) δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο το οποίο παράγεται σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αερίου FLUXYS-Bέλγιο, Πολ Μπουκ.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Ενέργειας μετά την επιστροφή από ΗΠΑ.

Τα νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια φέρνουν νέες υποδομές στη χώρα

Νέες υποδομές για το LNG αναπτύσσονται και παλιές συμπληρώνονται. Ο χρόνος πιέζει και η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια δεν μπορεί να περιμένει, δεδομένου ότι η στρόφιγγα του ρώσικου φυσικού αερίου μπορεί να κλείσει ξαφνικά.

Έτσι το υγροποιημένο φυσικό αέριο που προέρχεται -όχι από μία χώρα- αλλά από όλο τον κόσμο θα βρίσκει τουλάχιστον 3 πύλες εισόδου στην Ελλάδα.

Στην Αττική και στη Ρεβυθούσα, που θα συμπληρωθεί τον Ιούλιο με μια δεύτερη πλωτη πλατφόρμα αεριοποίηση του LNG διπλασιάζοντας την αποθηκευτική της δυνατότητα.

Στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη πλατφόρμα θα εγκατασταθεί το 2023 και η δίδυμή της το 2024 ενώ στα σχέδια είναι να δημιουργηθεί μια νέα υποδομή LNG στην Κόρινθο.

Συνολικά με όλες αυτές τις υποδομές η δυνατότητα αεριοποίησης του LNG θα φθάσει στα 21,4 δισ. κυβικα μέτρα/έτος όταν οι ανάγκες της Ελλάδας σήμερα ικανοποιούνται με 7 δισ. κυβικα μέτρα/ έτος οπότε η χώρα αναμένεται να γίνει ενεργειακός κόμβος παροχής LNG στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ertnews.gr