Καύσιμα: Συνεχές το ράλι ανόδου στις τιμές – Γιατί παραμένει ψηλά η τιμή της αμόλυβδης (video)

Οικονομια

Στα 2,20 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σήμερα στη Μυτιλήνη, στα 2,47 ευρώ το λίτρο έφτασε χθες η τιμή της αμόλυβδης στην Λήμνο, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζιλέλη.

Το ποσοστό κέρδους που βάζει ο πρατηριούχος πάνω στην τιμή που αγοράζει είναι χαμηλότερο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Συλλόγου Πρατηριούχων Λέσβου και Λήμνου Νίκος Βελετάκης. Η κατανάλωση έχει μειωθεί τρομακτικά, συμπλήρωσε.

Στη Λήμνο, όπως και στα άλλα νησιά, όπως σε όλη την Ελλάδα, ο ΦΠΑ στα καύσιμα είναι 24%, εκτός από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Όμως τα νησιά προμηθεύονται καύσιμα με τα πλοία κάθε 10 με 12 ημέρες και η τιμή διαμορφώνεται την ημέρα που φτάνει το πλοίο, είπε.

Πάγιο αίτημα μας είναι να πεισθεί η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ. Αν από το 24% πάει στο 19% θα πέσουν οι τιμές, είπε το πρωί στην ΕΡΤ η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Άλλη λύση θα ήταν, ειδικά για την περίοδο της κρίσης που περνάμε τώρα, να μειωθεί κατά το ήμισυ ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα, είπε η κ. Ζάγκα.

  • Προτείνουμε την οριζόντια μείωση που έκανε η κυβέρνηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά να την κάνει και στην τιμή της αμόλυβδης για να κινηθεί η αγορά, συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα γιατί όταν πέφτει η τιμή του βαρελιού στις διεθνείς αγορές δεν μειώνεται αντίστοιχα και η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια και οι δύο πρόεδροι, είπαν ότι πρέπει να ερωτηθούν τα διυλιστήρια, γιατί, οι πρατηριούχοι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αφού αγοράζουν το προϊόν από τα διυλιστήρια και από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Πηγή: ertnews.gr