Καζακστάν: Προστασία στους Ρώσους που αποφεύγουν την επιστράτευση υπόσχεται ο πρόεδρος Τοκάγιεφ

Νεα

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kasim-Zhormart Tokayev διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους που καταφεύγουν στο Καζακστάν για να αποφύγουν την επιστράτευση στη Ρωσία.

«Πρέπει να τους φροντίσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλείς», είπε ο Τοκάγιεφ, ο οποίος είναι σύμμαχος της Μόσχας αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από το Κρεμλίνο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν καταδίκασε και πάλι τη σύγκρουση στην Ουκρανία και έκανε έκκληση για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας καθώς η Ρωσία διοργανώνει δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές για την προσάρτηση στη Μόσχα.

«Η εδαφική ακεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη, αυτή είναι βασική αρχή», είπε ο πρόεδρος.

«Γίνεται μεγάλος πόλεμος στην άμεση γειτονιά μας». Θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό, σκεπτόμενοι πρώτα από όλα την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Τοκάγιεφ, αναφέρει το Beta-AFP.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, το Καζακστάν, είναι σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος της οικονομικής και τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία, ενώ έχει επίσης καλές σχέσεις με τη Δύση και την Κίνα.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους σε ορισμένους στο Καζακστάν ότι θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχοι ρωσικών φιλοδοξιών, ειδικά λόγω των μακρών συνόρων με τη Ρωσία και της μεγάλης ρωσικής μειονότητας.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Πηγή: ertnews.gr