Ιταλία: Κόντρα Μελόνι – ΜΚΟ με φόντο το μεταναστευτικό

Νεα

Στην Κατάνη της Σικελίας, στην Ιταλία, η σκληρή γραμμή της Κυβέρνησης Μελόνι στο μεταναστευτικό έφερε σε «επιλεκτική αποβίβαση» παράτυπων μεταναστών οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο από δύο πλοία ΜΚΟ, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις και εντάσεις.

Σικελία: Γραμμή «επιλεκτικής αποβίβασης» από την Κυβέρνηση Μελόνι

Μέχρι χθες το βράδυ, από τα δύο πλοία Humanity 1 και Geo Barents αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνης περίπου 500 άτομα, που αντιστοιχούν συνολικά περίπου στα 2/3 του συνόλου των μεταναστών που διασώθηκαν. Η Ιταλική γραμμή ‘επιλεκτικής αποβίβασης, όπως πλέον κατονομάζεται από τους περισσότερους, προβλέπει οι ενήλικοι άνδρες που δεν βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας να παραμείνουν στο πλοίο, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει εκ νέου στα ανοιχτά.

Ιταλία: ΜΚΟ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Ιταλικής Κυβέρνησης

Σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι καπετάνιοι των πλοίων αρνούνται να φύγουν αν δεν αποβιβαστούν όλοι οι μετανάστες, επί των πλοίων αναφέρονται στιγμές έντασης, πολιτικοί της Ιταλικής Αριστεράς μιλούν για αντισυνταγματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης Μελόνι, ενώ η ΜΚΟ SOS Humanity ανακοίνωσε προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Ιταλικής Κυβέρνησης. Και όλα αυτά, ενώ άλλα δύο πλοία ΜΚΟ αναμένονται εντός ωρών με άλλους 300 μετανάστες.

Η προσοχή στη διαχείριση του μεταναστευτικού από πλευράς Ιταλίας παραμένει στα ύψη, εφόσον η οποιαδήποτε εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει προηγούμενο στη Μεσόγειο και στα Ευρωπαϊκά χρονικά.

Πάπας Φραγκίσκος: Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν μετανάστες

Τέλος, να σημειώσουμε πως στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε χθες και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τόνισε πως «κάθε Κυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει για το πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί, διαφορετικά θα τους δεχτούν μόνο τέσσερις χώρες, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία» δηλαδή «οι πιο κοντινές στη Μεσόγειο», πράγμα στο οποίο απάντησε η Τζόρτζια Μελόνι ευχαριστώντας τον για την «ενθάρρυνσή του».

Ανταπόκριση Μιλάνο: Κρίστιαν Μαυρής 

Πηγή: ertnews.gr