Ισπανία : Δύο περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κολλούν τα χέρια τους σε έργα του Γκόγια στο μουσείο Πράδο

Νεα

Οι δύο Ισπανοί ακτιβιστές, μέλη της περιβαλλοντικής ένωσης Futuro vegetal, που πρωταγωνίστησαν το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Ελ Πράδο της Μαδρίτης δεν χρησιμοποίησαν ούτε χυμό ντομάτας, ούτε αβγά για να διαμαρτυρηθούν για την έκτακτη κλιματική ανάγκη.

Επέλεξαν την αίθουσα του μουσείου όπου εκτίθενται δύο πολύ σημαντικές ελαιογραφίες του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, η Maja desnuda (Η Γυμνή μάχα) και η Maja vestida (Η ντυμένη μάχα), κόλλησαν τα χέρια τους με κόλλα στις κορνίζες των δύο έργων αφού πρώτα έγραψαν με μπογιά στον ενδιάμεσο τοίχο που χωρίζει τα δύο έργα «+1, 5º» ως προειδοποίηση για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκαλέσει ασταθές κλίμα και σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο ακτιβιστές ενώ η διεύθυνση του μουσείου ανέφερε ότι οι πίνακες δεν έχουν υποστεί ζημιές, εκτός από τις κορνίζες που είχαν ελαφρές ζημιές.

Ο τοίχος βάφτηκε και την Κυριακή το μουσείο ξανάνοιξε για τους επισκέπτες του. Όμως με αφορμή τις τελευταίες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο στο σύνολό τους τα ισπανικά μουσεία χρησιμοποιούν κορδόνι ασφαλείας για το κοινό και δεν είναι εύκολο να απολαύσει κανείς από κοντά σπουδαία εικαστικά έργα.

Βίντεο από τη διαμαρτυρία :

Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ertnews.gr