Θωρακίζεται η ΕΕ σε περίπτωση πλήρους διακοπής του αερίου – Το νέο σχέδιο

Οικονομια

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και την τρικυμία που προκαλεί ο Nord Stream 1. Σε περίπτωση πλήρους διακοπής, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επάρκεια δεν καλύπτουν τις ανάγκες και η Κομισιόν προετοιμάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου.

Σε τεντωμένο σχοινί προσπάθησαν να ισορροπήσουν χθες οι υπουργοί Οικονομικών καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει ένα συνεχώς επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και από την άλλη η ανάγκη για δημοσιονομική συνέπεια με αποτέλεσμα να μη μείνει κανένα περιθώριο για λήψη οριζόντιων μέτρων καθώς θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα από κάθε κράτος μέλος.

Σε ταραγμένα νερά πλέει η Ευρώπη, όπως αναγνώρισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι με έκδηλη πλέον την ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια, μετά το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν μάλιστα για το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με αύξηση του πληθωρισμού και ηπιότερη ανάπτυξη. 
Συνέστησαν δε στα κράτη μέλη και ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους όπως Ελλάδα και Ιταλία να προχωρήσουν σε στοχευμένα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ωστόσο το Eurogroup παρά τη επιδείνωση της κατάστασης δεν άφησε πολλά περιθώρια για λήψη οριζόντιων έκτακτων μέτρων επισημαίνοντας την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και βιωσιμότητας του χρέους.

Φυσικό αέριο: Ανήσυχος ο Τζεντιλόνι για περικοπή στην Ε.Ε. – «Προετοιμαζόμαστε, στις 20/7 η πρόταση της Επιτροπής»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έδωσε τον τόνο υποστηρίζοντας ότι «το μήνυμά είναι διαφοροποιήστε τις δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το επίπεδο του χρέους και επικεντρωθείτε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα».

Γενικά καταγράφεται μία στροφή του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης
διαχωρίζοντας την πολιτική κρατών με υψηλή έκθεση στην ενεργειακή κρίση και κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία με υψηλό χρέος.

Ως προς την ενεργειακή κρίση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει για την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ δεν επαρκούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η παροχή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 και παρέπεμψαν στις ανακοινώσεις για το νέο σχέδιο που θα γίνουν από την Επιτροπή στις 20 Ιουλίου.

Το βλέμμα όλων τώρα στρέφεται στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας. Αν και το βαρύ κλίμα που επικρατεί και η προοπτική αύξησης των ευρωεπιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει ήδη την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που βρίσκεται μία ανάσα από το 1/1 προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε καταγράψει το ευρώ στις 5 Ιουλίου 2001 (0,8380 δολάρια).

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία καταιγίδα, η Ρωσία κατέγραψε το υψηλότερο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο από το 1994, 70,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων υπερέβησαν την κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων της Δύσης. Την ίδια ώρα το ρούβλι έχει αναδειχθεί ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στις αναδυόμενες αγορές.

Κομισιόν: Η αλληλεγγύη ο βασικός άξονας των προτάσεων για την ενέργεια

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η ΕΕ συνεχίζει να δίνει μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού του φυσικού αερίου ενώ στις 20 Ιουλίου ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης. Η λέξη κλειδί είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε εθελοντική βάση όπως φαίνεται ενώ το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας είναι μεταξύ των συζητήσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση που υπάρξει η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου. Επίσης, στις 20 Ιουλίου αναμένεται στο σχέδιο της Κομισιόν να υπάρχουν πλάνα σχετικά με τον περιορισμό της ζήτησης σε περίπτωση πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου ενώ ειδική ημερομηνία μετά την επόμενη Τετάρτη είναι η 26η Ιουλίου οπότε και θα γίνει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας εκεί όπου αναμένεται η τελική σφραγίδα των προτάσεων που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετικά με τις κυρώσεις της Ρωσίας, φαίνεται ότι το εμπάργκο στον χρυσό προχωρά και θα είναι στις επιπλέον κυρώσεις τις οποίες συζητά η ΕΕ. Επίσης, αναμένεται να προστεθούν νέα ονόματα στις λίστες των κυρώσεων χωρίς όμως να γίνεται λόγος για 7ο πακέτο, αλλά για κυρώσεις – προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Σχετικά Άρθρα: «Αλλάζω Συσκευή»: Πλαφόν από το υπουργείο στο κέρδος των εμπόρων

Ευρωπαϊκός εφιάλτης η ενεργειακή επάρκεια – Οι συστάσεις του Eurogroup και το plan b

Πηγή: ertnews.gr