Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Θέτει το θέμα στον Μπάιντεν

Νεα

Εν μέσω μιας καίριας συγκυρίας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και με τη δυτική συμμαχία να οφείλει να παραμείνει ενωμένη, η Τουρκία πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη (27/4) τον αριθμό- ρεκόρ των 168 παραβιάσεων, μεταξύ των οποίων 42 υπερπτήσεων.

Το ζήτημα της όλο και αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και δη στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ αναμένεται ν’ αποτελέσει και τμήμα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου, λίγο πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, κυρώνεται από την Ολομέλεια της Βουλής η ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας.

Τηλεδιάκεψη Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Έκλεισε το ραντεβού των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Μαΐου. Οι συνομιλίες θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζεται η συμβολή της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα της ενέργειας. Άμεσος στόχος είναι απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπάρχουν τα σχέδια για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, του LNG, τα οποία προωθούν ιδιαιτέρως οι Αμερικανοί, υπάρχει ο East Med, με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει επίσης και το πρότζεκτ με την ονομασία EuroAsia Connector, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δηλαδή από το Ισραήλ στην Κύπρο από εκεί στην Ελλάδα και από εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα: Νέο αυστηρό διάβημα από το ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα – «Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Πηγή: ertnews.gr