Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις και πορείες από τα συνδικάτα (video)

Νεα

Με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και πορείες, τίμησαν συνδικάτα και σωματεία την Εργατική Πρωτομαγιά, με αιχμή την ακρίβεια, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά και με έντονες αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετανάστες και ο συντονισμός εργατικής αντίστασης, όπου μετά τους χαιρετισμούς που έγιναν, ακολούθησε διαδήλωση προς τη Βουλή.

Για «Δημοκρατική επαναρύθμιση εργασιακών σχέσεων, αυξήσεις μέσα από ΣΣΕ Δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη», έκανε λόγο ο Γιώργος Γεωργακόπουλος Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μπορούν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες».

«Μέτρα προστασίας εργαζομένων, κατάργηση αντεργατικών μέτρων», ζήτησε ο προεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Hλίας Γκιουλάκης.

Σε ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Θυμόμαστε. Τιμούμε. Συνεχίζουμε.
Θυμόμαστε τους αγώνες της εργατικής τάξης για τη χειραφέτησή της. Για μια κοινωνία δικαιοσύνης, στην οποία ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη. Για τον σοσιαλισμό ως απάντηση στη βαρβαρότητα.
Τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την κοινωνική προκοπή. Τους διακόσιους της Καισαριανής, τους νεκρούς της Θεσσαλονίκης του ’36, όλους όσοι έδωσαν με το αίμα τους υπόσταση στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας, για τα δικαιώματα στη δουλειά και για μια κυβέρνηση που δε θα θεωρεί την αδικία και τις ανισότητες κανονικότητα και την κοινωνική ισότητα αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».

Σε δήλωσή του από το χώρο της συγκέντρωσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε: «136 χρόνια μετά τιμάμε σήμερα την εξέγερση της εργατικής τάξης στο Σικάγο και είμαστε ξανά στο δρόμο διεκδικώντας αύξηση του κατώτατου μισθού, ανθρώπινα ωράρια, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέτρα για την ακρίβεια που σαρώνει την μισθωτή εργασία. Για την αναγκαία πολιτική αλλαγή και μια νέα αρχή για την εργατική τάξη!

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Iδιαίτερη ήταν η παρουσία των διανομέων της efood στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ πριν τη συγκέντρωση, αντιπροσωπείες του είχαν καταθέσει στεφάνια στο Πολυτεχνείο και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.Στην ομιλία του ο Γιώργος Πέρρος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα 713 ευρώ σήμερα του κατώτερου μισθού την ίδια ώρα που οι ρυθμοί του πληθωρισμού σπάνε ρεκόρ, που τα αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω των αυξήσεων στη βενζίνη, που οι εργατικές- λαϊκές οικογένειες βλέπουν θρίλερ σε κάθε άνοιγμα λογαριασμού της ΔΕΗ, είναι όχι απλά πίσω από τις ανάγκες αλλά είναι λόγος για να περάσουμε σε νέα κλιμάκωση των αγώνων μας για αυξήσεις στους μισθούς, για την προστασία του εργατικού- λαϊκού εισοδήματος».

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, αρκετοί εκ των συγκεντρωθέντων ξεκίνησαν για το Ικόνιο,  με στόχο να συμπαρασταθούν στην απεργία των εργαζομένων της Cosco.

Σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος των συγκεντρώσεων, το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζουμε τις σημερινές απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά καθώς και τις εκδηλώσεις Σωματείων και των φορέων που προηγήθηκαν. Τιμάμε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, το δρόμο που χάραξαν χιλιάδες εργάτες σε όλον τον κόσμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και το ΜΕΡΑ25.

Στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Πασαλιμάνι, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ συμμετείχε και ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, συγκεντρώθηκαν ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του καπνεργάτη και πορεία, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση σωματείων, φορέων, και του ΠΑΜΕ, έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου, όπως ξεχωριστή συγκέντρωση έγινε και στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στην Πάτρα η πορεία κατέληξε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπου και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο των απαγχονισμένων αγωνιστών της Αντίστασης, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 Μαΐου 1944.
Εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, το στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Πηγή: ertnews.gr