Επικαιροποιημένα εμβόλια: Χορήγηση ως αναμνηστική δόση – Τη Δευτέρα η ενημέρωση από την Επιτροπή

Νεα

 

Στην τελική ευθεία για τη χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Ήδη έχουν παραληφθεί 400.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Pfizer με το οποίο παρέχεται προστασία έναντι της ‘Ομικρον και σημαντική κάλυψη απέναντι στις υποπαραλλές της, Ο4 και Ο5.

Ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα σε επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένεται να ανέλθει σε 1 εκατομμύριο δόσεων και θα συμπεριλαμβάνει το επικαιροποιημένο της Moderna.

To πράσινο φως για την έναρξη της χορήγησης των νέων εμβολίων θα δώσει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν κατά την έκτακτη ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω τα οποία όμως έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τις δύο πρώτες δόσεις  ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τα νέα εμβόλια της Pfizer και Moderna θα χορηγούνται ως αναμνηστική δόση δηλαδή θα τα κάνουν εκείνοι που έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ της νόσησης και της χορήγησης της αναμνηστικής αυτής δόσης αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες όπως και το μεσοδιάστημα μεταξύ της χορήγησης των νέων εμβολίων και του εμβολιασμού με την τρίτη ή τέταρτη δόση που ενδεχομένως έχουν κάνει πρόσφατα οι πολίτες.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

 

Πηγή: ertnews.gr