Εκτίναξη του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

Οικονομια

Ράλι ανόδου καταγράφει για δεύτερη μέρα σήμερα το 10ετές ελληνικό ομόλογο. Η απόδοση αυξάνεται έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ έχει προκαλέσει μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης.

Ανησυχία προκαλεί και το “χάσμα” στις αποδόσεις μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων που διευρύνεται για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2020. Μία κίνηση που το φέρνει πιο κοντά στο όριο των 250 μονάδων βάσης, σημείο που οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ως «ζώνη κινδύνου».

Οι εξελίξεις πιέζουν την ΕΚΤ να καταστήσει σαφές προς τις αγορές πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν τον κατακερματισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη με εκτίναξη του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων οικονομιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ασκείται κριτική στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν αναπτύχθηκε κάποιο νέο εργαλείο, το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτρέψουν τη δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις πιο υπερχρεωμένες μεσογειακές οικονομίες.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η στροφή στη ρητορική της ΕΚΤ έχει προκαλέσει σταθερή αύξηση στα spreads της περιφέρειας, με την Ιταλία και την Ελλάδα να οδηγούν την τάση.

Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι αδύνατη εάν η διεύρυνση των spreads εξελιχθεί σε μια κανονική κρίση χρέους, για αυτό και οι αγορές ποντάρουν τώρα σε ένα νέο πλαίσιο στήριξης από την ΕΚΤ, τονίζει το IIF. Το πρόβλημα για την ΕΚΤ, αυτή τη φορά, θα είναι να «συμφιλιώσει» ένα μόνιμο πλαίσιο στήριξης με τον κανόνα που της απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση μιας χώρας (no monetary financing rule), ώστε το πρόγραμμα αυτό να μην αμφισβητηθεί νομικά.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ertnews.gr