Εκλογές Ισραήλ: Για «άνοδο του εξτρεμισμού» κάνει λόγο, μετά τα πρώτα exit poll, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Νεα

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε σήμερα ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, μετά τη δημοσιοποίηση exit poll που καταγράφουν αλματώδη άνοδο των ψήφων της ισραηλινής άκρας δεξιάς.

«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεχ.

Προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ποσοστό ικανό να του δώσει την πρώτη θέση με περίπου τριάντα έδρες, μπροστά από το κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης Γιαΐρ Λαπίντ, με περίπου 24 έδρες.

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ του, αναδεικνύοντας 14 μέλη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα λεγόμενα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντα κατά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο κ. Nετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Nετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ  καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλεύτρια της παράταξης των ισραηλινών Αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή: ertnews.gr