ΕΕ: Εξειδίκευση του «οδικού χάρτη» μείωσης των τιμών από τους 27 υπουργούς Ενέργειας

Νεα

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας πια στα χέρια τους τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και την «καυτή πατάτα» του πώς θα καταφέρουν να μειώσουν τις τιμές και να προστατεύσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.


Το πρώτο μήνυμα εστάλη από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Οι υπουργοί τώρα θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων της Επιτροπής και εκείνη με τη σειρά της θα πατήσει εκεί για να τις εξελίξεις. Όσον αφορά στο πλαφόν, το ζήτημα είναι η Κομισιόν να προχωρήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει την αντίδραση των αρνητών όπως το Βερολίνο, αλλά ταυτόχρονα να ακολουθήσει και «το θέλω της πλειοψηφίας», που τάσσεται υπέρ ενός πλαφόν, με συγκεκριμένο, συμφωνημένο νομικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο βάζει φρένο στις αγορές ακόμη και εάν στο τέλος δεν χρειαστεί τεθεί σε εφαρμογή.

Τέλος, όσον αφορά στο ιβηρικό μοντέλο εκτιμάται ότι η Επιτροπή θα ακούσει τις πολλές αντιδράσεις και δύσκολα θα προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε κάτι συγκεκεριμένο γιατί προϋποθέτει μεγάλες δαπάνες για τα κράτη-μέλη.

Πηγή: ertnews.gr