Δ. Κουτσούμπας από Χανιά: Καθημερινός ο βραχνάς της ακρίβειας κι ο λαός μόνιμα εγκλωβισμένος

Νεα

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΚΚΕ, απευθύνοντας τους μήνυμα αγωνιστικής συμπόρευσης, κάλεσε τους πολίτες απόψε από τα Χανιά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε οτι η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ όλων όσων ανησυχούν, όλων όσων αγανακτούν και αναζητούν τη διέξοδο, σήμερα είναι δέκα φορές πιο αναγκαία και επιτακτική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «τίποτα δεν είναι όπως παλιά, γιατί τώρα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση, ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Όπου δύο στρατόπεδα ληστών, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία, έχουν πέσει πάνω καταπάνω σε έναν λαό, σε μια χώρα, στην Ουκρανία, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της, να ελέγξουν τη γεωστρατηγική θέση της, τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, γιατί έτσι γίνεται πάντα στο σύστημα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, στο οποίο έχει περάσει εδώ και έναν αιώνα ο καπιταλισμός! Όταν οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικές συμφωνίες και “με την ειρήνη στο κρόταφο των λαών”, τις λύνουν με πολεμικά μέσα. Αυτό συμβαίνει και στην Ουκρανία. Όμως σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και εμπλέκεται ενεργά και η Ελλάδα. Όχι μόνο με την αποστολή πολεμικού υλικού σε πολλαπλές δόσεις που βγάζει από τις στρατιωτικές αποθήκες για να το στείλει στην Ουκρανία, στερώντας το από την άμυνα της χώρας και προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας. Αλλά συμμετέχει ενεργά και με τις υποδομές της».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σημείωσε ότι «η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα μια επιθετική συμφωνία όπου», όπως είπε «την προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολοκλήρωσε και ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Σιγά, που το ΠΑΣΟΚ με θητεία στις αμερικάνικες συμφωνίες, θα έμενε απ’ έξω». Διερωτήθηκε αν η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από την Τουρκική επιθετικότητα λέγοντας: «Για ποια ασφάλεια μιλάνε, όταν τα τουρκικά μαχητικά φτάνουν μέχρι πάνω από την Αλεξανδρούπολη; Για ποια κυριαρχικά δικαιώματα μιλάνε, όταν το ΝΑΤΟ μιλάει ότι αναγνωρίζει μόνο “ΝΑΤΟϊκό έδαφος” και “ΝΑΤΟίκές θάλασσες”. Και όλοι μαζί, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, απαντάνε σε αυτές τις προκλήσεις με ένα στεγνό “βρείτε τα”, αβαντάροντας και έτσι τις προκλητικές τουρκικές αξιώσεις».

Αναφερόμενος στη βάση της Σούδας τόνισε ότι μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία και επανέλαβε την θέση του κόμματος να κλείσουν οι βάσεις και να απεμπλακεί η χώρα από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι μετά την πανδημία μια νέα κρίση είναι προ των πυλών: «Ένας λαβύρινθος κανονικός και ο λαός μόνιμα εγκλωβισμένος! Έτσι νιώθει και τώρα με τον καθημερινό βραχνά της ακρίβειας, στην ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ένας βραχνάς που δεν φεύγει, γιατί η κυβέρνηση αν βγάζει κάτι από τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα ξαναβάζει στο λαό με τους φόρους αλλά και τις περικοπές από τον προϋπολογισμό. Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε».

Ακόμα σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ακρίβεια στην ενέργεια, μπορούν να δώσουν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες, στους εργάτες, ανέργους, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο της φτώχειας και της ανασφάλειας σε αντίθεση με τους καπιταλιστές και μονοπώλια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό τους οποίους κάλεσε να βάλουν πλάτη να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει στα μαγειρεία του αστικού πολιτικού συστήματος. Με τα ίδια παλιά υλικά προσπαθούν να σερβίρουν ως “φρέσκο” και “νέο”, το “παλιό”. Παράλληλα αναρωτήθηκε: «Πόσο φρέσκια είναι η πρόταση της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης που, πότε ρίχνει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε το ΠΑΣΟΚ; Με κάτι τέτοια, δήθεν προοδευτικά συνθήματα, γενιές και γενιές και δω στην Κρήτη, έβλεπαν και βλέπουν, ότι στο όνομα “της προόδου και του εκσυγχρονισμού”, σήμερα, βρίσκονται δεκαετίες πίσω και τα νέα παιδιά να ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Με κάτι τέτοια “προοδευτικά” συνθήματα, η ζυγαριά έγερνε πάντα στα κέρδη του κεφαλαίου και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσεις. Με κάτι τέτοια δήθεν “προοδευτικά”, δεθήκαμε χειροπόδαρα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με κάτι τέτοια δήθεν “προοδευτικά” και “αριστερά”, σήμερα υπάρχει κόσμος που δεν σηκώνει κεφάλι».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτούς που, όπως επεσήμανε «αναζήτησαν το νέο ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ», είπε: «Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι του αστικού πολιτικού συστήματος, από τότε που κάποιοι, και συγκινουνταν από το όραμα του σοσιαλισμού και από τον αγώνα γενικά ενάντια στη “δεξιά”. Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ξεπλύνουν ξανά τον καπιταλισμό και τις βρωμιές του. Και αν, πού και πού κάτι ψελλίζουν για πρόοδο, δημοκρατία και σοσιαλισμό, είναι γιατί η λαϊκή αγανάκτηση μεγαλώνει και μπορεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο από αυτό το σάπιο σύστημά τους αλλά και από τους ίδιους. Και επειδή η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η κρίση και ο πόλεμος, δεν θα είναι εύκολο να ξεπλυθούν τα επόμενα χρόνια, μπουγάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να βάλουν αύριο, όχι ένας, αλλά και δύο ίσως και τρία, αστικά κόμματα μαζί. Άλλωστε, έχει συμβεί και στο παρελθόν. Γι’ αυτό κι εμείς ενώνουμε τη φωνή μας, τις δυνάμεις μας με το ΚΚΕ. Παίρνουμε τη θέση μας, στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές στις βουλευτικές, στις δημοτικές και περιφερειακές, με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr