Δεν θα γίνουν εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία πριν τα Χριστούγεννα

Νεα

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Δεν θα γίνουν εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία πριν τα Χριστούγεννα παρά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας σχηματισμού αποκεντρωμένης κυβέρνησης. Μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία, Κρις Χίτον-Χάρις, επιβεβαίωσε ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Δεκέμβριο.

Ο νόμος απαιτεί εκλογές εντός 12 εβδομάδων από την προθεσμία της 28ης Οκτωβρίου, αλλά αυτές δεν θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση δεν έχει λειτουργήσει από τον Φεβρουάριο, με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να εμποδίζει το σχηματισμό κυβερνώσας εκτελεστικής εξουσίας.

Το “κόμμα των Ενωτικών”, όπως είναι αλλιώς γνωστό στη Βρετανία, κρατά αυτή τη στάση σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, γνωστή ως Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Υπουργός Χίτον-Χάρις δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση του Στόρμοντ με μία ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση καθώς στις συνομιλίες του “με ανθρώπους σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων επιχειρήσεων και κοινοτήτων” έγινε δέκτης ανησυχιών τους “σχετικά με τον αντίκτυπο και το κόστος των εκλογών αυτή τη στιγμή.”

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές στη Βουλή τον Δεκέμβριο ή ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η ισχύουσα νομοθεσία μου απαιτεί να ορίσω ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών εντός 12 εβδομάδων από τις 28 Οκτωβρίου και την επόμενη εβδομάδα, θα κάνω μια δήλωση στο Κοινοβούλιο για να παρουσιάσω τα επόμενα βήματα μου”, δήλωσε ο Κρις Χάτον Χάρις.

Πηγή: ertnews.gr