Δαγούμας (ΡΑΕ): Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Πολιτικη

Πολύωρη η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το πόρισμα της ΡΑΕ, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού” είπε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής – για να σημειώσει ωστόσο, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν απόφαση των παρόχων.

Προανήγγειλε όμως και πρόστιμα. Δώδεκα προμηθευτές καλούνται σε ακρόαση ενώ άλλοι πέντε, είπε χαρακτηριστικά, καλούνται να πληρώσουν 3,6 εκατομμύρια ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, στο πόρισμα της ΡΑΕ, έκανε λόγο για περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη. Όπως είπε διαπιστώθηκε ότι «η κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στα 927 εκ. ευρώ κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022″.

“Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να αποφασίσει πόσα από αυτά τα ποσά θα φορολογηθούν και πόσα θα επιστραφούν στους καταναλωτές”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε διαβεβαιώσει πως τα όποια υπερκέρδη θα επιστραφούν στους καταναλωτές.

Ο Κ. Δαγούμας έφερε ως παράδειγμα πως πέρυσι η τιμή της μονάδας του φυσικού αερίου -πριν την ενεργειακή κρίση – ήταν στα 10 ευρώ και σήμερα κοστίζει 30 ευρώ και εάν παραμείνει εκεί, όπως είπε, δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές ενέργειας.

Όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, είπε ότι είναι καθαρά εμπορική πράξη, επιχειρηματική δραστηριότητα. “Εμείς δεν ευθυνόμαστα γι΄αυτό. Οι εταιρείες το αποφάσισαν”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “εμείς προσπαθούμε για τον καταναλωτή, να τον ενημερώσουμε και όπου υπάρχουν παραβάσεις να επιστραφούν τα χρήματα”

Για “ηλεκτροσόκ” έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και υποστήριξε πως “η κυβέρνηση κρύβει τα υπερκέρδη για να μην τα φορολογήσει”

Παράπονα ακούστηκαν ακόμα και για λογαριασμούς που ήρθαν σε σπίτια βουλευτών.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr