Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα του Γ. Λαγού για αναστολή της ποινής του – Απορρίφθηκε από την Εισαγγελέα

Νεα

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που του είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ζήτησε σήμερα, ενώπιον του Εφετείου ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη στάση του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είπε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Από το 2019 είμαι εκλεγμένους ευρωβουλευτής. Όταν βρήκε η πρωτόδικη απόφαση βρισκόμουν στο Βέλγιο έξι μήνες. Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω και να αποφύγω τη δικαιοσύνη. Γύρισα πίσω. Δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Αν ένας εν ενεργεία ευρωβουλευτής δεν δικαιούται αναστολή, τότε δεν τη δικαιούται κανένας πολίτης. Καταργείται. Έδινα το «παρών» αδιαλείπτως στην αστυνομία τρεις φορές το μήνα και μετά έδινα το «παρών» στις Βρυξέλλες. (…) Εκτός του όχι επί της ουσίας την έδρα μου – γιατί θεωρητικά την έχω – έχω υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία».

Όπως υποστήριξε μαζί με εκείνον μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν συνεργάτες του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι οποίοι όπως ανέφερε, «το μόνο κακούργημα που διέπραξαν είναι ότι είναι συνεργάτες μου». Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος λέγοντας πως δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. «Προέβην σε απεργία πείνας στις φυλακές Δομοκού για να προχωρήσει και να γίνει το Εφετείο. Γιατί αν το Εφετείο αυτό διακοπεί, αναβληθεί ή αν διαρκέσει μεγάλο διάστημα, εγώ θα έχω εκτίσει παντελώς άδικα την ποινή και θα είναι σαν μην χρειάζεται να γίνει». Ακόμη, είπε: «Αν το δικαστήριο σας κρίνει ότι είμαι αθώος, αν κρίνει ότι έχω ένα ελαφρυντικό το μεγαλύτερο μέρος της ποινής το έχω εκτίσει». Ολοκληρώνοντας είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Να μου δώσετε την δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής».

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του Ι. Λαγού, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ζήτησε και εκείνος να αποφυλακιστεί επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Το δικαστήριο βρίσκεται από το πρωί σε συνεχείς διακοπές αναζητώντας δικηγόρους που θα αναλάβουν τους κατηγορούμενους που δεν έχουν υπεράσπιση. Όμως -όπως εξήγησε η πρόεδρος- κανείς δικηγόρος δεν αναλαμβάνει και για το λόγο αυτό η έδρα, όπως είπε, προκειμένου να μη χάσει χρόνο προχώρησε στην εξέταση αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή: ertnews.gr