ΓΣΕΕ: Επικίνδυνη η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για ανειδίκευτο προσωπικό στα κλαρκ

Οικονομια

«Την ώρα που τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει στη χώρα μας μορφή χιονοστιβάδας, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση με την οποία βάζει τους εργαζόμενους στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σχετικά με ρύθμιση νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία όλα τα κλαρκ, δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνων, θα μπορεί να τα χειρίζεται εφεξής ο καθένας. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Σε νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται – μεταξύ άλλων – ότι όλα τα κλαρκ, δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνων, θα μπορεί να τα χειρίζεται εφεξής ο καθένας. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σε μία ειδικότητα με πολλά εργατικά δυστυχήματα, το αρμόδιο υπουργείο διαμορφώνει ένα πλαίσιο χωρίς κανόνες, με ξεκάθαρο στόχο να ικανοποιήσει τους εργοδότες με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Πώς είναι δυνατόν ένας ανειδίκευτος εργάτης να χειρίζεται μηχάνημα ανύψωσης και μεταφοράς 2,5 τόνων χωρίς άδεια και χωρίς προϋπηρεσία; Με τι σκεπτικό λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις, αγνοώντας τη μεγάλη επικινδυνότητα του επαγγέλματος;».


«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σ’ αυτό το ανεύθυνο και επικίνδυνο νομοθέτημα, γιατί σίγουρα μετά θα μιλάμε για προμελετημένο έγκλημα, αλλά θα είναι πολύ αργά» υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Πηγή: ertnews.gr