Γουατεμάλα: Δίωξη δημοσιογράφου επικριτή της κυβέρνησης

Νεα

Με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία, άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και εκβίαση παραπέμπεται σε δίκη ο δημοσιογράφος Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, ιδρυτής και διευθυντής  της εφημερίδας El Periódico, που τηρεί επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι.

Η εισαγγελέας χθες παρουσίασε τα φερόμενα αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια σε βάρος του δημοσιογράφου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Σαμόρα φέρεται να ζήτησε από τον τραπεζίτη Ρόναλντ Γκαρσία, που τον ενήγαγε στη δικαιοσύνη την 26η Ιουλίου, να τον βοηθήσει να μπουν 300.000 κετσάλες (περίπου 38.000 ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα για να κρυφτεί η «αληθινή προέλευση» του ποσού. Μάλιστα παρουσιάστηκε και το ποσό σε ρευστό χρήμα που ο δημοσιογράφος φέρεται να έστειλε στον τραπεζίτη. 

Τις κατηγορίες ως κατασκευασμένες αρνείται ο Σαμόρα και καταγγέλλει ότι πίσω από τη σύλληψή του βρίσκονται ο πρόεδρος και η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «μηχανορραφία».

Οι κατηγορίες αφορούν τη δραστηριότητα του δημοσιογράφου  “ως επιχειρηματία” και όχι τη δημοσιογραφική του δουλειά.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την 29η Ιουλίου στο σπίτι του, που ερευνήθηκε την ίδια ημέρα, όπως και η έδρα της El Periódico, δημοσιογράφοι και μέλη της συντακτικής ομάδας της οποίας κατήγγειλαν πως επρόκειτο για πράξη αντιποίνων διότι η εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ κατηγορώντας για διαφθορά μέλη της κυβέρνησης και την κυρία Πόρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

 

Πηγή: ertnews.gr