Γαλλία για Ερτέλ και Ζενίτ: “Ήξερε ότι θα τίθετο εκτός ομάδας αν υπέγραφε σε ρωσική ομάδα, είχε υπογράψει δήλωση”

Αθλητικα

Η γαλλική Ομοσπονδία μπάσκετ πήρε θέση για την μεταγραφή του Τομά Ερτέλ στην Ζενίτ, αναφέροντας με ανακοίνωσή της ότι ο διεθνής γκαρντ είχε δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα υπέγραφε σε ρωσική ομάδα, γνωρίζοντας ότι αν το έκανε θα τίθετο εκτός εθνικής ομάδας.

Η απόφαση του Τομά Ερτέλ να συμφωνήσει με την Ζενίτ ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα με την γαλλική Ομοσπονδία, αφού είχε τονιστεί ότι παίκτες γαλλικών ομάδων θα τίθεντο εκτός ομάδας. Όλα αυτά αποδείχθηκαν λοιπόν… αλήθεια.

Με μία… αμήχανη ανακοίνωση η γαλλική Ομοσπονδία ανέφερε ότι ο διεθνής γκαρντ είχε υπογράψει πριν από το EuroBasket 2022 ένορκη δήλωση με την οποία δεσμευόταν ότι δεν θα συμφωνούσε με σύλλογο της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας. Προστίθεται μάλιστα ότι ο Ερτέλ ήξερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα τίθετο εκτός διεθνών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σε κανένα σημείο η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο ότι ο Ερτέλ… ξεγέλασε κανέναν. Απλώς μένει στα γεγονότα και στις δεσμεύσεις, παραβλέποντας το γεγονός ότι ήταν κοινό μυστικό πως ο Γάλλος είχε συμφωνήσει με την Ζενίτ και απλώς η ανακοίνωση της απόκτησής του ήρθε μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Γαλλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ενημερώθηκε ότι ο σύλλογος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία ανακοίνωσε την υπογραφή του Τομά Ερτέλ, για συμβόλαιο ενός έτους με option ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο.

Αν και ισχύει ότι η FFBB ενημερώθηκε ότι ο Τομά Ερτελ είχε επαφές με ξένους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, σε καμία στιγμή δεν αναφέρθηκε ότι είχε υπογραφεί ή θα υπογραφόταν συμβόλαιο με ρωσικό σύλλογο.

Ο παίκτης είχε υπογράψει ένορκη δήλωση κατά την έναρξη προετοιμασίας της γαλλικής εθνικής ομάδας στα τέλη Ιουλίου, αναφέροντας ότι δεν είχε δεσμευτεί και ότι δεν σκόπευε να υπογράψει σε ρωσική ή λευκορωσική ομάδα.

Εάν ο Τομά Ερτέλ έπαιζε για τη Ζενίτ, αυτή η δέσμευση δεν θα τηρούνταν και ο πόιντ γκαρντ δεν θα τηρούσε πλέον τα κριτήρια επιλογής για τις επερχόμενες διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία στις 28 Ιουλίου”

Πηγή: sport24.gr