Βρετανία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο Μπόρις Τζόνσον

Νεα

Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς 211 βουλευτές των Συντηρητικών ψήφισαν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία των Συντηρητικών, το βράδυ της Δευτέρας.

Την πρόταση μομφής στον Μπ. Τζόνσον υπερψήφισαν 148 βουλευτές των Συντηρητικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νίκη του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, στην οποία το 41% των βουλευτών του κόμματός του τον καταψήφισε, ήταν «πειστική» και «αποφασιστική» και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Ο Τζόνσον είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα πειστικό, αποφασιστικό αποτέλεσμα και αυτό που σημαίνει είναι ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βουλευτές των Συντηρητικών που τον στήριξαν και είπε ότι τώρα το κόμμα θα πρέπει να ενωθεί ώστε «να αφήσουμε πίσω μας αυτά στα οποία επικεντρώνονταν τα μέσα ενημέρωσης». «Μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία», τόνισε.

Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων, ανακοίνωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εμπιστοσύνη» στον πρωθυπουργό.

Μπορεί να επιβίωσε στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ο Μπόρις Τζόνσον, όμως το κλίμα είναι τεταμένο. Ήδη δυο βουλευτές ο Τζέσε Νόρμαν και η Άντζελα Ρίτσαρντσον παραιτήθηκαν, ενώ και ο «τσάρος της κυβέρνησης» κατά της διαφθοράς, Τζον Πένροουζ υπέβαλε την παραίτησή του και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο τονίζοντας ότι είναι «η αρχή του τέλους».

Ένας βοηθός της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας παραιτήθηκε για να καταψηφίσει τον Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για τον Τζον Λάμοντ, βουλευτής των Τόρις της Σκωτίας και πρώην κοινοβουλευτικός γραμματέας (PPS) της κυρίας Τρας, ο οποίος χαρακτήρισε το partygate ως «αηδιαστικό».

Επιπλέον ο πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι είχε δηλώσει ότι αν ο Τζόνσον κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης από την πρόταση μομφής, θα του δοθεί μια περίοδο χαρίτος 12 μηνών, «οι κανόνες όμως αλλάζουν», πρόσθεσε.

Εκατόν πενήντα δύο βουλευτές των Τόρις υποστήριξαν δημόσια τη Δευτέρα τον Μπόρις Τζόνσον.

Το αποκορύφωμα για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες επιστολές ήταν οι αποδοκιμασίες του κόσμου στη λειτουργία για το Ιωβηλαίο. Ο ίδιος είχε πληροφορηθεί από την Κυριακή τι θα ερχόταν.

Μπορεί το 2019 να είχε οδηγήσει τους Τόρις στη μεγαλύτερη νίκη τους εδώ και δεκαετίες, όμως το τελευταίο διάστημα οι διαφωνίες στο εσωτερικό για τους χειρισμούς του έδιναν και έπαιρναν… Όπως και οι παραιτήσεις συνεργατών του.

Το σκάνδαλο partygate όμως ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως και η έκθεση της Σου Γκρέι που χαρακτήριζε υπαίτια για την παράβαση των κανόνων την ηγεσία του κόμματος.

Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται και η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών στο πρόσωπό του.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τον στηρίζουν όμως, λέγοντας μάλιστα πως ακόμη και με μια ψήφο υπέρ του όλα θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγηθούν σε αυτή την εσωτερική συζήτηση, που σε πολλούς θα φανεί ως ομφαλοσκόπηση, ως τρυφηλότητα, σε μία εποχή που έχουμε πολλά ζητήματα ανοικτά», τονίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ.

«Στηρίζω τον πρωθυπουργό 100% στη σημερινή ψηφοφορία και προτρέπω με σθένος τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο ίδιος ο Τζόνσον δηλώνει πως θα φύγει από τη θέση του μόνο με φλογοβόλα και οι πρώην σύμβουλοί του πως μόνο σηκωτός θα βγει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους. Εάν κοιτάξετε άλλες περιπτώσεις ψήφου εμπιστοσύνης ακόμη και όταν οι Συντηρητικοί βουλευτές τις ξεπέρασαν, και ίσως και αυτός την ξεπεράσει, η ζημιά είχε ήδη γίνει», επισημαίνει ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr