Βρετανία: Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου προσώπου στην ηγεσία των Τόρις

Νεα

Σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων οικονομικών προκλήσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει στις 12.30 ώρα Αγγλίας (14:30 ώρα Ελλάδας) το νέο πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Νατάσσα Κατζάβελου

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας να διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον μετά από ένα εξαντλητικό γύρο εσωκομματικών διαδικασιών αντιμετωπίζοντας στην τελική κούρσα τον «τσάρο» της οικονομίας Ρισι Σουνάκ ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύω ότι έχασα και ο ρόλος του είναι να υποστηρίξω την συντηρητική κυβέρνηση».

Liz Truss, και Rishi Sunak (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Ένας από τους στόχους της Τρας η οποία θεωρεί  τον εαυτό της διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ,  είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με φορολογικές περικοπές παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό όταν αναλάβει επίσημα το αξίωμά της. Την Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να εκφωνήσει μια αποχαιρετιστήρια ομιλία πριν γίνει η παράδοση της εξουσίας.

Ενώ κόντρα στην παράδοσης, ο επόμενος ηγέτης των Τόρις θα ταξιδέψει στο Κάστρο Μπαλμοραλ στη Σκωτία για να διοριστεί από τη Βασίλισσα και όχι στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η βασίλισσα αντιμετώπιζε προβλήματα κινητικότητας και είναι κατανοητό ότι η αλλαγή που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έγινε για να αποφευχθεί η ανάγκη για τυχόν ανακατατάξεις την τελευταία στιγμή.

Πηγή: ertnews.gr