Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου άναψε το πράσινο φως για τη «μεταβίβαση εξουσίας» – Απέφυγε να αναγνωρίσει δημοσίως την ήττα του

Νεα

Ο ακροδεξιός τέως πρωθυπουργός της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απέφυγε χθες να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως θα σεβαστεί το Σύνταγμα, ενώ σχολίασε πως οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκλογική αναμέτρηση, ήταν απόρροια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» πολλών ψηφοφόρων. Ο 67χρονος Μπολσονάρου επέκρινε τα οδοφράγματα που έστησαν νωρίτερα υποστηρικτές του. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Ειδικότερα, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι «Όσο είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξακολουθήσω να σέβομαι το Σύνταγμα». Κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπολσονάρου δεν συνεχάρη τον Λούλα για τη νίκη του.

«Ο πρόεδρος με εξουσιοδότησε, όπως προβλέπει ο νόμος, να ξεκινήσω τη διαδικασία μεταβίβασης (της εξουσίας)» με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε αμέσως μετά ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου, Σίρο Νογκέιρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP 

Πηγή: ertnews.gr