Βολές Μισέλ κατά Μόσχας για την επισιτιστική κρίση – Αποχώρησε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Νεα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε, εμφανώς εκνευρισμένος, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απευθυνόταν στα 15 μέλη του Σ.Α. και κατηγορούσε τη Μόσχα ότι πυροδοτεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας –που ήταν το θέμα της συνεδρίασης– και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής».

Νωρίτερα, στη δική του παρέμβαση, ο Νεμπένζια «διέψευσε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι πρόκειται για «ψέματα».

Αποχωρώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορούσα να μείνω» εξαιτίας «των ψεμάτων που ήρθε σήμερα να διασπείρει ο Σαρλ Μισέλ».

Απευθυνόμενος στον Νεμπένζια ενώ εκείνος κατευθυνόταν στην έξοδο, ο Μισέλ είπε: «Μπορείτε να φύγετε, ίσως είναι ευκολότερο να μην ακούσετε την αλήθεια».

«Κύριε πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφίμων ως πύραυλο στελθ εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση», συνέχισε ο Μισέλ.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη για να συζητήσει πώς θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr