Βενζινάδικα: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές για να αποφύγουν απάτες με νοθευμένα καύσιμα (video)

Οικονομια

Είναι ευθύνη του κράτους να κάνει τους ελέγχους που αποτρέπουν την αισχροκέρδεια, που εμφανίζεται με πολλούς τρόπους είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γ.γ του υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Στο κομμάτι των τιμών έχουν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι κι έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα χωρίς αυτά να αμαυρώνουν την γενική εικόνα της αγοράς, είπε. Διαβεβαίωσε ότι θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

  • Άλλη μορφή αισχροκέρδειας είναι ο όγκος βενζίνης που μπαίνει στο ντεπόζιτο της βενζίνης και η ποιότητα του καυσίμου που αγοράζουμε.

Γίνονται εντατικοί έλεγχοι και υπάρχουν και κυρώσεις, είπε.

Ειδικά τα νοθευμένα καύσιμα δημιουργούν ζημιές στον κινητήρα κι έχουν κι ένα επιπλέον κόστος για τον καταναλωτή, ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι κι από το υπουργείο Ενέργειας και από το Γενικό Χημείο του κράτους.

  • Άλλη μορφή αισχροκέρδειας είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε.

Τα πρόστιμα και επιβάλλονται και εισπράττονται, διευκρίνισε. Όμως το ύψος του προστίμου δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει παρόμοια συμπεριφορά, είπε.

  • Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όποιον έχει επιβληθεί πρόστιμο για αισχροκέρδεια άνω των 50.000 ευρώ, ή είναι υπότροπος, επιτρέπεται και η δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης, για την προστασία των καταναλωτών.

Πηγή: ertnews.gr