Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ που αποδομεί τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις

Πολιτικη

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σε αντίθεση με την Άγκυρα που συνεχίζει να τραβά το σχοινί των προκλήσεων, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην οδό της νομιμότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στο Νταβός τον διπλό άξονα της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Τουρκίας: Η Αθήνα παραμένει ανοικτή στο διάλογο, αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή της εθνικής κυριαρχίας.

Από τη Βόρεια Μακεδονία όπου και βρέθηκε για διμερείς επαφές, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει στις τουρκικές προκλήσεις κι έχει πάντα ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιου.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφανο Σανίνο, εγκάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στις Βρυξέλλες για τις αλλεπάλληλες υπερπτήσεις.

«Μεταφέρθηκε στον πρέσβη Μποζάι η σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ», επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να απέχει από ανοίκειους χαρακτηρισμούς και προκλήσεις.

Στην περιοχή που δεσμεύτηκε με την παράνομη τουρκική navtex συνεχίζει να πλέει το ερευνητικό Γκιουνούζ, υπό τη στενή παρακολούθηση πλωτών του λιμενικού.

Η επιστολή της Ελλάδας στον OHE

Πηγή: ertnews.gr