Αλ. Τσίπρας: Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα μεσολαβήσουν οι εκλογές μέχρι την 1η Ιανουαρίου

Πολιτικη

Ποιος δεν ξέρει σε αυτή εδώ την αίθουσα ότι θα μεσολαβήσουν οι εκλογές μέχρι την 1η Ιανουαρίου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του. «Επειδή μας είπατε γελώντας στο τέλος της 4ετίας. Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν είναι στο τέλος της 4ετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους και υπουργούς, που αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις; Μαζέψτε τους λοιπόν, μαζέψτε και τους βουλευτές σας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οδήγησε σε τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα. Συνέχισε λέγοντας ότι «ιδού η Ρόδος και το πήδημα. Bγείτε και πείτε στους συνταξιούχους ότι τον επόμενο μήνα καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, βγείτε και πείτε ότι θα δώσετε τα αναδρομικά που τους χρωστάτε, αλλά έτσι έχετε μάθει διαρκώς με το ψέμα και την εξαπάτηση».

  • A. Tσίπρας – Βουλή: «Η κοινωνία δεν σάς αντέχει άλλο, δώστε δημοκρατική διέξοδο»

Ακόμα ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, από την 1η κάλπη. «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τη νίκη δηλαδή που προσδοκούμε στις εκλογές της απλής αναλογικής για να συγκροτηθεί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ, γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν η βλάβη για την πατρίδα καταστεί ανήκεστος, Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ απλά για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αρκεί να πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές. Όσοι δε θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλώς μια προοδευτική, αλλά προσέξτε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά και το περιμένω και από αυτό εδώ το βήμα, από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμα μεταξύ άλλων λόγο για εξαπάτηση των συνταξιούχων αναφέροντας ότι αυτό έγινε όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά και τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα τα πάρουν. Μιλώντας για τα εργασιακά υπογράμμισε ότι δεσμεύεται ότι θα αποκατασταθούν όλα όσα ξηλώθηκαν από την αρχή της θητείας του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, είπε ότι «θα διευρύνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξει και θα ενισχύσει τους μισθούς, θα θεσπίσει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσει στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι».

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε προεκλογικά τους συνταξιούχους όταν χαρακτήριζε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ψίχουλα» τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη, «την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει, αλλά κατάργησε», «για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά», «τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή».

Η τρίτη «εξαπάτηση», τόνισε, αφορά στη σημερινή υπόσχεση ότι από 1/1/23 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 χιλ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι’ αυτούς ειναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 66% των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα απ’ την εξαγγελία που κάνατε». Μίλησε για εξαπάτηση ακόμα και σε σχέση με το χρόνο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Έχετε εσείς ο ίδιος οδηγήσει σε μια τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε εδώ και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηλίτευσε την αναφορά του πρωθυπουργού περί “μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού”, χαρακτηρίζοντας «θράσος» τη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, «όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε με έναν νόμο και ένα άρθρο να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και ο υποκατώτατος στα 510», σχολίασε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις 11% και 27% αντίστοιχα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Τότε δεν είχαμε ούτε πληθωρισμό 11% και 12% που έχουμε σήμερα, ούτε αυτήν την ακρίβεια ούτε αυτήν την τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος-ήταν πραγματική αυτή αύξηση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι τωρινές αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 9% με πληθωρισμό που ξεπερνά το 12% και με την αγοραστική δύναμη για τους ανθρώπους του κατώτατου μισθού να μειώνεται κατά 18%. «Αυτό είναι ο νόμος που είναι το δίκιο του εργάτη; Ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;», διερωτήθηκε.

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «μειώθηκε η ανεργία 10%” και μιλούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για “καταστροφή” της χώρας, ενώ τώρα μειώθηκε 5% και “πανηγυρίζει”». «Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;», σχολίασε.

Εξάλλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για τη στεγαστική κρίση. «Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «από τα 28 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μόνο 1,3 εκατ. ευρώ», πηγαίνει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. και στην Ισπανία 1 δισ. ευρώ.

«Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρείες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά», τόνισε.

Όσον αφορά, μάλιστα, την ακρίβεια, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία, όπως υποστήριξε, δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, γιατί δεν την καταργούσατε τον Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές», σχολίασε και προσέθεσε πως ακόμα και το μέρος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που αναγκάστηκε τώρα η κυβέρνηση να διεκδικήσει προς όφελος του δημοσίου, θα το «δώσει από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ», καθώς θα πάρει από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρθηκε στις καταγγελίες της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καλώντας τον πρωθυπουργό «να απαντήσει κάτι για αυτά», όπως και για το αν θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια είναι διπλή»: «Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο Θεό και έχει 3,8 δισ. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε άλλα επίκαιρα ζητήματα που τέθηκαν, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας», «όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου», αλλά «και σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς».

“Το βασικό πρόβλημα χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, ο οποίος σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού για τις εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή».

Για το θέμα της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμετανόητο», αντιπαραβάλλοντας πως ακόμη και «ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη», ενώ του πρόσαψε ότι έχει ήδη βγάλει “ετυμηγορία” για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για παραδικαστικό.

«Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρεία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε νέα αναφορά στο θέμα των ενδεχόμενων εκλογών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» και κατηγορώντας τον πως εκείνος θέλησε να ανοίξει «πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψει την απλή αναλογική», αλλά τώρα βλέπει «ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: A. Tσίπρας – Βουλή: «Η κοινωνία δεν σάς αντέχει άλλο, δώστε δημοκρατική διέξοδο»

Πηγή: ertnews.gr