Ακριβότερο το χρήμα για Δημόσιο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οικονομια

Το χρήμα για το δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά γίνεται ακριβότερο μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019 σκαρφάλωσαν ήδη οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων, ενώ και οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση στις δόσεις του δανείου τους. Οι πιέσεις εντείνονται τις τελευταίες ώρες και φέρνουν και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019 ενώ στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι αποδόσεις σήμερα το πρωί. Η Ελλάδα έχει απόδοση 4,23% για τον δεκαετή της τίτλο, η Ιταλία 3,75%, η Πορτογαλία 2,67% και η Γαλλία 1,99%.

Είναι σαφές ότι μετά και τις αποφάσεις που έλαβε την Πέμπτη η ΕΚΤ ότι ο κύκλος του φθηνού χρήματος έχει ήδη κλείσει, κάτι που είναι ορατό στο κόστος δανεισμού των χωρών. Μάλιστα υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο για το ενδεχόμενο αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού να εξελιχθεί σε μια πιθανή κρίση χρέους. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Τι γίνεται με τις δόσεις των δανείων 

Το πώς θα επηρεαστεί η δόση στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα εξαρτηθεί από το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τη δόση στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο υπολειπόμενης αποπληρωμής το 1,5% που θα γίνει 1,75% σημαίνει ότι η δόση θα ανέβει από τα 626 ευρώ στα 637,6 ευρώ ενώ η πιθανότητα για νέα αύξηση 0,25% από τον Σεπτέμβριο θα φέρει τη δόση στα 649 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όπως η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής αλλά και το γεγονός ότι το επιτόκιο είναι σταθερό σχεδόν για το 99% διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το κόστος δανεισμού θα παραμένει σταθερό στο σημερινό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Σχετικό Άρθρο: ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο – Ειδική μέριμνα για τα ελληνικά ομόλογα

Πηγή: ertnews.gr