Αίτνα: Αυξάνεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα – Σε φάση ‘προσοχής’ προέβη η Πολιτική Προστασία (live streaming)

Νεα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το ηφαίστειο της Αίτνας επιστρέφει ενεργά στην δραστηριότητά του. Στις 12 Μαϊου ένα νέο στόμιο άνοιξε στη βόρεια πλευρά του νοτιοανατολικού κρατήρα της, σε υψόμετρο περίπου 3.250 μέτρων, με μικρή ροή λάβας  και σχετικά πυκνούς καπνούς και αέρια.

Από την Παρασκευή 20 Μαϊου η εκρηκτική δραστηριότητα τύπου Στρόμπολι αυξήθηκε με διακυμάνσεις όσον αφορά την ένταση, η οποία συνοδεύεται από εκπομπές αραιής τέφρας.

Κατόπιν μελέτης των δεδομένων, η Πολιτική Προστασία της Σικελίας αποφάσισε στη χθεσινή της σύσκεψη να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της Αίτνας από ‘πράσινο’ σε ‘κίτρινο’, το οποίο συνεπάγεται την ενεργοποίηση της επιχειρησιακής φάσης ‘προσοχής’.

Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την Ιταλική Πολιτική Προστασία, η Αίτνα βρίσκεται σε κατάσταση ‘βαθιάς αστάθειας’, δηλαδή οι αλλαγές του επιπέδου συναγερμού μπορεί να συμβαίνουν ‘με ξαφνικό τρόπο’, όπως και οι αλλαγές στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στενής παρακολούθησης, σημειώνεται πως το αεροδρόμιο της Κατάνιας παραμένει ανοιχτό και γενικότερα δεν σημειώνονται αλλαγές στις τοπικές δραστηριότητες και για τον πληθυσμό. Δεδομένου της αστάθειας της κατάστασης όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ραγδαία.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως από την Παρασκευή η Αίτνα μας χαρίζει ένα εκπληκτικό θέαμα, όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο live streaming.

Πηγή: ertnews.gr