Έρχεται φορολόγηση με νομοθετική ρύθμιση στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Οικονομια

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη απόκλιση της χονδρικής από τη λιανική τιμή ρεύματος τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τον Αύγουστο δεν είχαμε υπερκέρδη, δεδομένου δε ότι με το προηγούμενο σύστημα η τιμή λιανικής καθοριζόταν από την χονδρική + 5 έως 11 ευρώ τη μεγαβατώρα, ανάλογα με τον πάροχο, είδαμε χαμηλότερες τιμές από τις προβλεπόμενες.

Τον Σεπτέμβριο ωστόσο, η λιανική ήταν 89% υψηλότερη από την χονδρική, πολύ ακριβότερη από ότι θα ήταν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ τον Οκτώβριο ήταν υπερδιπλάσια της χονδρικής.

Γιατί δημιουργήθηκαν αυτά τα υπερκέρδη; Γιατί οι πάροχοι ανακοινώνουν τις τιμές λιανικής πριν να έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα από την χονδρική. Οι καταναλωτές δεν τα πλήρωσαν αυτά τα χρήματα γιατί με τις επιδοτήσεις η τιμή της κιλοβατώρας δεν ξεπέρασε τα 16 λεπτά, για μια μέση οικιακή κατανάλωση. Τα πλήρωσε ωστόσο το κράτος και με την τροπολογία στοχεύει να τα ανακτήσει.

Κέρδη λιανικής ρεύματος

Αύγουστος 2022
Χονδρική: 436 €/MWh
Λιανική: 486 €/MWh (+11%)
Με ρήτρα: 546 €/MWh- (διαφορά -60€/MWh)

Σεπτέμβριος 2022
Χονδρική: 416 €/MWh
Λιανική: 788€/MWh (+ 89%)
Με ρήτρα: 526 €/MWh (διαφορά + 262€/MWh)

Οκτώβριος 2022
Χονδρική: 244 €/MWh
Λιανική: 595 €/MWh (+ 143%)
Με ρήτρα: 354 €/MWh, (διαφορά 241€/MWh)

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr