Έρευνα: Αγοράζουμε λιγότερα και φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ (video)

Οικονομια

Τον τρόπο, την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των αγορών που κάνουμε πια στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης περιγράφει η έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Οι αγοραστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει κι έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του μειωμένου εισοδήματος, λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών ενέργειας και των ανατιμήσεων που έφερε στα βασικά καταναλωτικά είδη, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές.

Ενώ ο καταναλωτής παλαιότερα έδινε ίση σημασία στην τιμή του προϊόντος και στην ποιότητα του, τώρα είναι υπερδιπλάσια η σημασία που δίνει στην τιμή του προϊόντος σε βάρος της ποιότητας.
Δηλαδή κάνει έκπτωση στην ποιότητα για να τον φτάσουν τα χρήματα που διαθέτει, είπε.

Σήμερα οι καταναλωτές κάνουν περικοπές στις δαπάνες τους, αγοράζουν τα φθηνότερα προϊόντα και κυνηγούν πρόσφορές κι εκπτώσεις όπως έκαναν και το 2010, είπε.

Όσον αφορά στις αγορές πάγιων ειδών (πχ ηλεκτρικές συσκευές), οι καταναλωτές τις αναβάλλουν προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για τις διαρκείς ανάγκες και λόγω ανασφάλειας και του άγχους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον, είπε.

Πηγή: ertnews.gr