Έξοδα κηδείας: Η πληρωμή γίνεται σε λιγότερο από μήνα μετά την υποβολή της αίτησης

Οικονομια

Σε λιγότερο από μήνα, από την ημερομηνία της αίτησης, καταβάλλονται πλέον τα έξοδα κηδείας κλείνοντας οριστικά μία εστία ταλαιπωρίας πολλών ετών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το 2021 καταβλήθηκαν για έξοδα κηδείας 92.993.121,47 ευρώ σε 111.383 δικαιούχους, με το ποσό της παροχής να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 834,90 ευρώ.

Η επιτάχυνση του χρόνου που έχει επιτευχθεί στην απόδοση των εξόδων κηδείας οφείλεται στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η οριστική εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη.
Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης των πληρωμών κατά το παρελθόν και της γενικότερης ταλαιπωρίας των πολιτών είναι ότι μέχρι την λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας οι πολίτες ανέμεναν από 8 έως και 12 μήνες για την πίστωση των εξόδων κηδείας στους λογαριασμούς τους.


Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους εισερχόμενοι στην εθνική δικτυακή πύλη gov.gr (ενότητα «Οικογένεια» υποενότητα «Απώλεια» και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), με απλά βήματα και χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: ertnews.gr