Ένθετο Οικονομία: Φθηνότερο το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο θέρμανσης για τον Οκτώβριο

Οικονομια

Συνεχή σκαμπανεβάσματα στις τιμές της θέρμανσης λίγες ώρες πριν από το επίσημο άνοιγμα της χειμερινής περιόδου – Σε ποιες τιμές θα διατίθενται από αύριο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Λίγες ώρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου καταγράφεται σημαντική μείωση στην τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έχουν ως εξής:

Εν τω μεταξύ για αργότερα μετατίθενται οι αποφάσεις της Ευρώπης όσον αφορά στον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου. Για την ακρίβεια οι υπουργοί Ενέργειας που συνεδρίασαν χθες στην Πράγα μετέθεσαν  την όποια απόφαση για παρέμβαση στην τιμή φυσικού αερίου για τον χειμώνα του 2023. Ειδικότερα κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής τουλάχιστον  για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τους 27, ενώ την Τρίτη αναμένουμε και τις προτάσεις της Κομισιόν που αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στις προθέσεις για ουσιαστική συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου.


Οι διεθνείς αγορές πάντως έχουν στραμμένο το βλέμμα στις σημερινές ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που φέρνουν πιο κοντά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνεί ωστόσο με τις ελληνικές προβλέψεις και προβλέπει αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ (ΚΑΡΤΑ 1) κάτω από το 170% του ΑΕΠ το 2023 αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρονιά. Και αν για την Ελλάδα προβλέπεται ανάπτυξη και το 2023, για την Γερμανία, το οικονομικό επιτελείο της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης προβλέπει επιστροφή στην ύφεση. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα συρρικνωθεί φέτος στο 1,4% ενώ για το 2023 προβλέπεται ύφεση 0,4% ενώ ο πληθωρισμός θα επιμείνει στο 7% διαμορφώνοντας συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.

 

Πηγή: ertnews.gr