Ένθετο Οικονομία: Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων σε ανάπτυξη και δάνεια νοικοκυριών & επιχειρήσεων

Οικονομια

Στη σκιά των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75%. Μία ακόμα αύξηση η οποία από ότι φαίνεται δεν θα είναι τελευταία και με κόστος στην ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όφελος που κυμαίνεται από 48% έως 60% θα έχουν οι καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων του λογαριασμού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Νοέμβριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ. Σύσταση προς τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Ναι στο “καλάθι του νοικοκυριού” αλλά υπό προϋποθέσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν παραλείπει να επισημάνει μια σειρά από κινδύνους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, όπως να μην καταστεί “εργαλείο” συνεννόησης μεταξύ των επιχειρήσεων για τα προϊόντα και τις τιμές που προσφέρουν στο καλάθι.

Από το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα “Σπίτι μου” μέσω του οποίου νέοι και νεαρά ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν α΄ κατοικία μέσω χαμηλότοκων δανείων. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Η Βαλέρια Δολαψάκη μίλησε με παράγοντες της αγοράς για το πως τα νέα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη.

Πηγή: ertnews.gr